Hoe zelfbewust ben jij als leidinggevende op een score van 0 tot 10?

Leiderschap start met het kennen van jezelf

 

Jezelf kennen is een belangrijke stap die veel leiders overslaan als ze opstarten in een leidinggevende functie. Alles moet vlug gaan, er moeten resultaten geboekt worden en hierdoor spring je onmiddellijk in het operationele gedeelte van je rol. En ik begrijp dat, want ik heb zelf die vergissing gemaakt. Ik nam te weinig tijd om te reflecteren over wat leiderschap voor mij betekende, welke sterktes en uitdagingen ik had, welk gedrag ik stelde en wat de impact ervan was op mijn team. 

Zelfbewust worden als leider is vaak de eerste stap in het opbouwen van goede relaties met je teamleden.

Als leider moet je eerst jezelf kennen, want als je jezelf niet goed kent en niet weet wat je voelt, hoe kan je dan je teamleden goed leren kennen en begrijpen hoe zij zich voelen?

Betekenis zelfbewustzijn

Zelfbewustzijn betekent om te reageren op onze woorden en daden, om nieuwsgierig te zijn naar onze triggers, om onze geschiedenis te begrijpen en de impact ervan op wie we zijn als volwassenen.

Zelfbewustzijn betekent in contact durven komen met onze emoties en er niet van weg te lopen.

Zelfbewustzijn betekent ons bewust worden van onze sterke en zwakke punten. Het gaat erover om zowel onze licht- als onze schaduwkanten te omarmen.

Als we onszelf kennen, dan weten we dat we genoeg zijn.

 

"Self-awareness involves deep personal honesty. It comes from asking and answering hard questions."
Stephen Covey


Voordelen van zelfbewust leiderschap

  
  • Als je je bewust bent van je gevoelens en gedachten, kan je kiezen hoe je in een bepaalde situatie of op een bepaalde persoon reageert. Jij hebt de controle en wordt minder onderhevig aan bepaalde zaken die in je omgeving gebeuren. 
 
  • Als je jezelf goed kent, dan kunnen je emoties je niet verblinden om je dingen te laten doen waar je niet achter staan of iemand te worden die je totaal niet wilt zijn. Je waarden zullen centraal staan in je beslissingen.
 
  • Door jezelf te ontdekken, zul je beseffen dat elke persoon in je team ook zijn/haar sterktes en uitdagingen heeft waardoor je met meer compassie je team kunt leiden. Je beseft dat elke persoon anders is en een andere aanpak nodig heeft. 
 
 

3 tips om zelfbewuster te zijn

Houd een dagboek bij

Schrijf in je dagboek je emoties en gedachten die bij jou opgekomen zijn naar aanleiding van een bepaalde situatie in je team die jou heeft geraakt. Wat is er juist gebeurd? Hoe voelde je op dat moment? Hoe heb je gereageerd? Wat heb je eruit geleerd? Op die manier kun je patronen ontdekken in je gedrag.

Actief luisteren

Probeer eens actief te luisteren naar wat je teamleden jou vertellen. Wees nieuwsgierig, oordeel niet en reageer niet onmiddellijk. Train je gedachten om bij het gesprek te blijven en je niet te laten afleiden.

Neem wat tijd voor jezelf

Maak voldoende tijd om even tot rust te komen. Voor de ene persoon kan dat een meditatie zijn, voor de andere een wandeling, voor de andere een boek lezen. Vertragen helpt je om bepaalde zaken terug helder te zien.

Vond je dit een interessant artikel?