Hoe kun je omgaan met onzekere gevoelens bij het opstarten in een leidinggevende rol?

Deze blog schrijf ik voor elke persoon die binnenkort de tranisitie maakt van een uitvoerende naar een leidinggevende rol. Vanuit mijn eigen ervaringen wil ik je gerust stellen en een hart onder de riem steken in deze belangrijke transitie.

 

Even terug in de tijd …

2005: Eerste job als Shop Manager van een klein team, waarbij we allemaal nieuw waren en 1 team vormden. 

2014: Promotie van Sales Rep naar Field Sales Manager waarbij ik verantwoordelijk werd voor een sales team, waarbij de teamleden mijn vroegere collega’s waren.

 

Aan de ene kant was ik heel blij om de rol van teamleider op te nemen, maar aan de andere kant was ik ook wat bang en onzeker. Er spookten op dat moment bepaalde gedachten door mijn hoofd:

– Ik ben er niet klaar voor

– Ik ben een vrouw en dat maakt het leidinggeven niet gemakkelijker

– Ik weet niet hoe ik kan omgaan met moeilijke momenten in het team

– …

 

Het is normaal dat je je wat onzeker voelt. Daarom is het goed om je emoties te accepteren en ze vooral niet weg te duwen. Maar wees je bewust van je eigen gedachten. Stel je de vraag of je gedachten dé waarheid zijn? Is het bewezen dat vrouwen het moelijker hebben als leider? Is er een moment waarop je 100% klaar bent voor je nieuwe rol? Probeer deze belemmerende gedachten om te vormen naar positieve gedachten.

 

Ook helpt het om in actie te komen. Je kunt al bepaalde voorbereidende zaken doen in aanloop naar je transitie. Ik denk hierbij aan een boek lezen over leiderschap, een leiderschapsprogramma volgen, gesprekken aangaan met je toekomstige teamleden. Als je van de denk-modus naar de actie-modus gaat, dan verdwijnen je gedachten automatisch naar de achtergrond. Door actie te ondernemen vergroot je ook je zelfvertrouwen. 


Het belangrijkste wat ik geleerd heb is dat leiderschap niet steeds over een recht pad gaat. Je zult af en toe het pad kwijt zijn en ergens vast zitten. Dit zijn juist de momenten waarop je als mens groeit. De twee foto’s hieronder weerspiegelen het rechte pad wanneer alles goed gaat en je op koers zit en het oneffen pad wanneer je het even niet meer weet en met bepaalde uitdagingen geconfronteerd wordt.


De filosofie van: “Je bent aangesteld als leider en we rekenen erop dat jij vanaf nu het team aanstuurt en alle problemen zelf oplost” is volgens mij niet meer van deze wereld. Ik doe een warme oproep aan bedrijven om voldoende ondersteuning te voorzien aan mensen die een leidinggevende rol op zich nemen. Zorg dat ze een klankbord hebben waarbij ze hun uitdagingen kunnen bespreken en investeer in hun persoonlijke ontwikkeling, en dit vanaf de start! Dit geldt trouwens ook voor ondernemers die met een team starten, zorg dat je bij iemand terecht kunt om je te begeleiden in het leiderschap.


No one is born a leader.
You may start with a gift of leadership,
but you have to work hard to develop it fully.