Succesverhaal Evelien Verrue en Peter-Jan Naert – Surgeonious

“Als authentieke leider durf je te leiden vanuit je kern en inspireer je anderen om hetzelfde te doen. Zo kun je samen op de beste manier bijdragen aan de gedeelde missie.”

Evelien en Peter-Jan gingen een traject aan bij n2coaching omdat ze aanvoelden dat het potentieel van hun bedrijf nog niet ten volle gerealiseerd werd. Nu de coaching ten einde is, contacteerden we Evelien voor een terugblik.

 

Evelien en haar man Peter-Jan staan samen aan het hoofd van Surgeonious, een Brugse distributeur van chirurgisch materiaal. Op een gegeven moment stond de kmo voor een groei-uitdaging, aldus Evelien. Ze vertelt: “We vroegen ons af: gaan we op dit elan verder? Of kunnen we méér doen? Kunnen we het anders doen? Welke rol willen wij binnen ons bedrijf opnemen op basis van onze sterktes? Hoe kunnen we onderling nog beter communiceren? We kozen ervoor om ons in dit proces te laten ondersteunen door een externe coach zodat we tot nieuwe inzichten konden komen. Zo kwamen we bij n2coaching uit.”

Persoonlijkheden in kaart brengen

“Na het intakegesprek heeft Sofie ons individueel begeleid”, herinnert Evelien zich. In een eerste stap laat ze jou reflecteren over wat je concreet wil bereiken door in het coachingtraject te stappen. Daarna laat ze je een vragenlijst invullen om in kaart te brengen wie je als persoon bent en welke waarden je belangrijk vindt. Het enneagram-rapport geeft je inzicht in je persoonlijke drijfveren, sterktes, patronen en angsten. Je ontdekt ook hoe dit alles een impact heeft op de manier waarop je leidinggeeft, hoe je op stress reageert en hoe je communiceert met anderen. De test gaat héél diep en onthult vele aspecten van je persoonlijkheid.”

De meerwaarde van het enneagram

De resultaten waren verrassend, aldus Evelien. “Peter-Jan en ik hebben ons altijd beschouwd als complementaire tegenpolen: hij de sales, ik de administratie. Het kwam dan ook als een verrassing toen uit de enneagram-test bleek dat we in de kern eigenlijk dezelfde drijfveren hebben”, zegt ze. “We beantwoorden beiden aan het profiel van ‘Type 7’: we houden ervan om de kansen die zich voordoen te grijpen, zijn optimistisch en toekomstgericht en zien het leven als een avontuur. Alleen zijn onze subtypes anders, wat ervoor zorgt dat we in bepaalde situaties toch anders reageren.”

Open communicatie binnen het management

“Een goed managementteam is een belangrijke factor bij het slagen van de onderneming, en bevat best vaardigheden van verschillende personen die complementair zijn in technische kennis, commerciële vaardigheden en financiële achtergrond. Maar ook de persoonlijkheid en motivatie van de leden speelt een doorslaggevende rol. Door een goede communicatie en rekening te houden met elkaars drijfveren en persoonlijkheden slagen we erin om synergetisch samen te werken. Persoonlijk vind ik dat je hierin laten begeleiden door een externe business coach een absolute must en meerwaarde is”, vindt Evelien.

Verbindend leiderschap voor een hecht team

Verbindend leiderschap is de sleutel om jezelf, je team en je bedrijf te laten openbloeien tot het volle potentieel, vindt Evelien. “Alles start met zelfbewustzijn en zelfreflectie als leider. Je koppelt je eigen ambities aan die van je bedrijf en probeert die twee dichter bij elkaar te brengen. Connecteren met je teamleden, klanten en leveranciers is belangrijk. 

Tijdens het coachingtraject heb ik beseft dat het ontwikkelen van bepaalde leiderschapsvaardigheden je kunnen helpen om een goede connectie met anderen op te bouwen. Ik denk hierbij aan: open vragen stellen, actief luisteren, empathie tonen en jezelf als leider kwetsbaar durven opstellen. Als elk teamlid authentiek zichzelf mag zijn en zijn of haar talenten volledig kan inzetten, dan ontstaat er automatisch een hecht team, wat een hefboom is voor elk bedrijf.”

Vanuit sterktes bijdragen aan de firma

Dankzij het traject bij n2coaching werden Evelien en Peter-Jan zich nog meer bewust van hun drijfveren, waarden en talenten. De vernieuwde rolverdeling binnen het bedrijf kwam er als vanzelf uitgerold. “Tot voor de coaching zorgde de taakverdeling wel eens voor problemen”, geeft Evelien toe. “Er kwamen zaken bij mij terecht die voor Peter-Jan bedoeld waren en omgekeerd. De nieuwe rolverdeling is logisch en helder voor iedereen, en nu kunnen we beter gefocust vanuit onze sterktes bijdragen aan de firma.”


“Door bewustwording van onze waarden en sterktes is onze
rolverdeling
vanzelf op zijn plaats geklikt.”

Uitgegroeid tot pionier in de sector

“Niet alleen wij zijn geëvolueerd tijdens het traject van zes maanden bij n2coaching,” blikt Evelien terug. “Ook ons bedrijf maakte een echte transformatie door. Onze waarden werden extra in de verf gezet door de re-branding naar Surgeonious.” Van een puur distributiebedrijf groeide het merk uit tot een voortrekker op het vlak van duurzaamheid. “We zetten ons nu in op vier domeinen”, vertelt Evelien. “Verkoop, circulariteit, kennisdeling en gezamenlijke wetenschappelijke ontwikkeling. 

Door dit nieuwe elan bruist het van de betrokkenheid tussen al onze stakeholders en dat geeft me energie. We hadden die reflectie nodig om de focus scherp te stellen en met de gewonnen helderheid naar het volgende niveau te groeien. Nu durven we springen en met focus ons pad volgen.”

Vandaag speelt Surgeonious een voortrekkersrol op het vlak van duurzaamheid.

 

Het antwoord zit meestal in jezelf

“Sofie is een betrokken coach die zeer actief kan luisteren”, vindt Evelien. “Ze houdt je een spiegel voor. In plaats van te zeggen wat je moet doen, zet ze jou aan het denken. Want de antwoorden zitten meestal in jezelf. Heel vaak zijn er obstakels in het dagelijkse leven die je groei in de weg staan, of gedachten waar je je niet bewust van bent. Haar vraagstelling en technieken helpen je om zelf tot de oplossing te komen.”

De natuur als spiegel

Eén van de belangrijkste inzichten kreeg Evelien tijdens een wandelsessie in het bos. “Het was modderig en we kwamen voorbij een akker.  Ik zei wat gelaten: En de boer, hij ploeterde voort. Onbewust legde ik op dat moment de vinger op de wonde. Soms zit je vast in de spreekwoordelijke modder. Hoe meer je spartelt, hoe dieper je wegzakt. Maar wanneer je stopt met je te verzetten, geraak je eruit. Als je dan vanop het droge terugblikt, komen de inzichten. Dat is de kracht van overgave. Daar denk ik nog vaak aan terug. De natuur als leermeester ervaren – dat dank ik aan Sofie die me meenam op dit pad.”

Hoe het werkt

“Overweeg je een coachingtraject bij Sofie? Verwacht je dan aan huiswerk,” meent Evelien. “Je moet ervoor werken, want het hangt van jouw engagement af hoeveel resultaat je boekt. Zo voorziet ze tussen de sessies door reflectieoefeningen en extra leerinhoud die in lijn ligt met wat er tijdens de coaching is besproken. 

Sofie geeft je veel meer dan je verwacht. Ze ontwikkelt echt een traject op jouw maat en stuurt voortdurend bij in functie van wat je nodig hebt. Haar kennis is ongelooflijk breed en ze kan die ook goed toepassen. Ze raadde me ook nuttige boeken aan en stuurde me af en toe een inspirerende quote.”

Wat maakt n2coaching anders

Over de vraag of ze het coachingtraject aan anderen zou aanbevelen, moet Evelien niet lang nadenken. “Absoluut. Sofie die zelf een achtergrond heeft in sales, begrijpt als geen ander hoe je resultaatgericht kan werken. Ze blijft niet hangen in het wollige, maar werkt heel gestructureerd met smart doelen, evaluaties en opvolgmomenten. Mits het nodige engagement kom je uiteindelijk tot de oplossing voor je uitdagingen waarmee je het traject aanving. 

Ik voelde me heel begrepen en gesteund door haar. Dus ja, ik wens iedereen deze coaching toe en we gaan er zelf zeker nog mee door, samen met ons team.”

Is dit iets voor jou?

Herken je je in het verhaal van Evelien en Peter-Jan? Kun jij ook een externe blik gebruiken? Wil je ontdekken waar de knoop zit die je belet om je volle potentieel te bereiken? Laat dan hieronder je gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op voor een verkennend gesprek.

 

新緑バックに悠然と飛ぶイヌワシ