Authentiek leiderschap om jongere generaties aan te trekken

 

Authentiek leiderschap is een benadering van leiderschap die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het houdt in dat leiders handelen op een manier die consistent is met hun persoonlijke waarden en overtuigingen. 

Een authentieke leiderschapsstijl is belangrijk bij het aantrekken van jongere generaties in het bedrijf omdat het aansluit bij hun waarden en verwachtingen, zoals een betekenisvolle werkervaring, transparantie en verantwoordelijkheid nemen, en de mogelijkheid om te groeien en te ontwikkelen.

Authentieke leiders kunnen een positieve werkomgeving creëren, betrokkenheid en loyaliteit van medewerkers vergroten en hen begeleiden en ondersteunen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden en carrière.

 

" "Echte leiders zijn niet bang om te tonen wie ze werkelijk zijn, ze zijn niet bang om kwetsbaarheid te tonen en hun fouten toe te geven. Ze hebben integriteit en zijn eerlijk, en ze inspireren anderen om ook zichzelf te zijn."
Bill George
voormalig CEO Medtronic

Wat zijn de 5 vaardigheden die nodig zijn voor authentiek leiderschap?

1) Zelfbewustzijn

Zelfbewustzijn is een belangrijke vaardigheid als je voor authentiek leiderschap kiest. Authentieke leiders zijn zich ten volle bewust van hun sterke en zwakke punten, hun persoonlijke waarden en overtuigingen en hoe deze een invloed hebben op hun gedrag en beslissingen. Door zichzelf goed te kennen, begrijpen authentieke leiders ook beter hoe ze overkomen op anderen, wat de impact hiervan is en hoe ze effectief kunnen communiceren.

2) Empathie

Authentieke leiders begrijpen de gevoelens en perspectieven van anderen en kunnen zich inleven in hun situatie. Door empathie te tonen, kunnen authentieke leiders betere relaties met hun medewerkers opbouwen en kunnen ze effectiever communiceren en samenwerken.

3) Integriteit

Authentieke leiders handelen op een manier die consistent is met hun persoonlijke waarden en overtuigingen en zijn eerlijk en transparant in hun communicatie en acties. Door een hoge mate van integriteit te tonen, kunnen authentieke leiders vertrouwen opbouwen bij hun medewerkers en een positieve werkomgeving creëren.

4) Flexibiliteit

Hoewel authentieke leiders handelen op basis van hun persoonlijke waarden en overtuigingen, zijn ze ook flexibel en staan ze open voor nieuwe ideeën en perspectieven. Ze kunnen zich aanpassen aan veranderende omstandigheden en omgaan met nieuwe uitdagingen en kansen. Door flexibel te zijn, kunnen authentieke leiders hun organisatie vooruit helpen en hun medewerkers aanmoedigen om creatieve oplossingen te vinden.
 

5) Coaching en mentoring

Authentieke leiders zijn vaak ook goede coaches en mentoren. Ze zijn in staat om hun medewerkers te begeleiden en te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden en carrière. Door coaching en mentoring kunnen authentieke leiders een positieve invloed hebben op het leven van hun medewerkers en de prestaties van hun organisatie verbeteren.

Zelfreflectie oefening

Na het lezen van de verschillende vaardigheden is het tijd voor een zelfreflectie oefening.

  • Wie uit jouw professionele carrière was voor jou hét modelvoorbeeld van een authentieke leider?
  • Wat maakt dat hij/zij authentiek was?
  • Welke impact had dat op jou?
  • Hoe schat jij jezelf in op het vlak van authentiek leidinggeven?
  • Weet je wat jouw persoonlijke drijfveren en waarden zijn?
  • Welke vaardigheden zouden je helpen om nog meer te evolueren naar een authentieke leiderschapsstijl?
 
 

Voor diegenen die meer willen lezen over authentiek leiderschap, deel ik graag het volgende boek van Bill George: Authentic Leadership.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang je graag inspirerende en interessante content over
het thema leiderschap, laat dan even je e-mail adres achter.

Warme groet,
Sofie